Digital Branding
10 Tips Mulakan Personal Branding di Media Sosial

10 Tips Mulakan Personal Branding di Media Sosial

1 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Ramai suruh buat PERSONAL BRANDING, tapi macam mana nak mula?
Apa nak kena buat?
Here’s how you can start

  1. Identify your GOAL.
    Atas sebab apa awak nak ada personal branding?

    It can be for..
  • nak grow business/sales
  • nak tunjuk bakat
  • nak build career
  • nak tunjuk hasil kerja sedia ada

Decide salah satu dulu untuk lebih fokus.

  1. Nak target siapa?

Awak nak dikenali kepada siapa? Pilih audience yang awak nak mereka look up to & put trust on you.

It can be:

  • youngsters
  • beauty enthusiast
  • influencers
  • business people
  • recruiters
  • new parent

Have a pick at one or two, ingat focus on small scale

3. Perati idol yang awak nak jadi seperti mereka.

  • Siapa followers dia, dari niche apa? – Macam mana idol awak engage dengan followers dia?
  • Kenalpasti kekuatan yg awak ada, yg takde kat idol awak.

Resemble & be different.

  1. Pilih platform yang awak selesa & rasa senang nk grow..
  • Tiktok
  • Twitter
  • Instagram
  • Telegram

Pilih atleast 2 platform dulu utk awak focus. Bina satu², dah stable baru go to next.

  1. Plan your content.

Pilih topik yang awak senang nk sampaikan…

  • niche content yang general (beauty/motor/digital/marketing)
  • berikan beberapa point informative dalam setiap penyampaian, give value, make them remember you
  • tips yang sedia ada, diolah lebih mendalam
  1. Serlahkan personality

Tunjukkan siapa awak via niche pilihan awak.

Kalau awak jenis yang beauty enthusiast, setiasa nampak siap, yakinkan orang utk cantik.

Kalau awak jenis business minded, tunjuk proses kejayaan awak.

Kalau education, berikan tips yg senang nk diterapkan

  1. Gaya penyampaian

Cara bercakap yang konsisten. Macam mana yang awak captionkan atau sembangkan.

Ada beberapa, contohnya..

  • Bersahaja (casual)
  • Serious corporate style
  • Fun² & hippy
  • Academic style (informative person)

Orang akan follow sbb nampak value yang bagi, jangan kejar mereka, jangan paksa mereka.

8. Reply comment mereka or atleast show your support. They will appreciate you & will always be there for you.

Never rely on emphaty, you’re duin business

  1. Avoid being negative.

If u nampak sesiapa saying negative stuff, just IGNORE them. Let them with their words.

Kalau tk tahan sangat, nak jugak kne tegur, pi DM dia. Never spill it out publicly.

But if u rasa nk menegakkn kebenaran, pls use wise word & elakkn org terguris.

10. BE YOURSELF.

Make sure awak mulakan personal branding dengan idea & pilihan awak sendiri.

JANGAN BINCANGKAN, to be an adult you have to decide on your own.

Tolong jangan fake, penat taw fake.

Semoga this thread dapat membantu uollz yang sedang usaha menapak di media social.

ALL THE BEST

Benda baik harus dikongsi.

▪︎Focus
▪︎GIVE VALUE
▪︎Spread positivity

If you think this thread is helpful, do send it out to your circle yang memerlukan some guide.

Much thanks in advance.

Love, elle 💋

About Post Author

elle faye

I’m a digital enthusiast who loves to explore new possibilities on the Internet and happily working behind the scene as an inbound marketer. My obsession is to spreading cool vibes to others by letting them know all about digital knowledge and how they can actually make a living doing what they love (without it taking over their life).
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
33 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
67 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

“Don’t mess with the best, cause the best don’t mess!”