Cerita Elle
Biar betul? 10k habis untuk belajar Digital!

Biar betul? 10k habis untuk belajar Digital!

0 0
Read Time:3 Minute, 14 Second

Lemme tell you a lil story about my WEBSITES

10yrs ago, elle ambil Dip in Computer Studies in SEGi KL. Course tu is about programming system and  integration of cloud management. Contoh: McD ada system order kat kaunter, dapur dpt info order and siapkan. Haa system tu la elle study.

So dalam course tu juga, elle ada belajar basic web designing yang pakai HTML. Sekarang dah tak penting html tu, semua drag and drop je. Macam buat powerpoint.

buat website gif 01

So disebabkan elle busy dengan events & managements, elle abaikan these stuff. YES, ELLE LUPA SEGALA BENDA! Duhh…

So in 2019, elle join 1month punya class of Digital Marketing. That cost me nearly RM6k. Yes, i enrolled because I know the world is changing. IR4.0 is on its way..

So, after that elle busy again with events. Elle tak praktikkan. But the enrollment dah sediakan a web hosting for me & a domain which cost me RM550 yearly. Host & domain ja. Website buat sendiri. I’m still with the same hosting until March 2021. Hmmm..

So, MCO strikes on March this year. Elle terus renew that hosting coz i just needed to stay online to survive. Sbb elle dah tak boleh buat event. Event elle melibatkan gathering yang besar, ribuan orang, internationally.

That hosting bagi limit till 5 domain saja. Tapi.. lembab yakmat. Serious fedup kat situ, respond pun lambat. 48hrs kne tunggu. Ggrrrr….

Then elle subscribe Exabytes, which cost me RM180/monthly. Kat sini elle pakai Plesk, nice UI, elle suka. Tapi limit jugak to 5 domains. All 5 websites elle pakai wordpress.

Mencabar woii wordpress, 2 bulan godek-godek benda alah tu.. sampai elle jammed, sbb takde orang elle nk tanya about wordpress, semua research sendiri.. Elle hanya insan biasa, elle terpaksa abaikan.. tapi monthly kne bayar la sbb dah market domain name tu, so visitors mmg ada.

Elle buntu dah time tu. Kalau WP dah mencabar, wooCommerce lagi menangis weyy.. buat sensorang ni.. nanges pun takde siapa dengar. So, elle move on…

To EasyStore pulak. Paid RM2k for a year. Kat sini baru elle bernafas. Senang pakai, tapi poket dah barai la. Senang add product, inventory, auto email to customer. Haa, mmg best. Ni heaven untuk Stokis la, ds/agent submit order kat website, senang nk track performance.

After dah setup website, settle down, baru elle active kat social media. Mcm lambat kan? Tapi tu la.. Kena juga start. Merata la elle market scrunchies. Selagi boleh selagi ada ruang, selit semua MarketPlace. Alhamdulillah.

Tahu tak elle dah spent almost 10k for my DIGITAL MARKETING? Rasanya kalau sambung 2 3 tahun ni lepas la cost ambil Degree.

TETAPI… setelah elle study betul-betul, kutip ilmu kat twitter.. elle sedih sangat. Elle kecewa. Sebab elle tertanya², kenapa elle tak jumpa pakar-pakar yang awesome kat Twitter ni masa bulan March dulu? Dah byk elle habis, baru now segala ilmu elle jumpa kat timeline twitter dan terjawab segala persoalan elle bahawasanya ada cara yang boleh buat website dgn harga tersangat mampu milik.

10% out of the money yang elle dah spent for my Digital Marketing stuff. 10 percent weyy.. bayangkan elle dah wasted another 90% just like that! Banyak kut..

Awak sanggup nk buat wrong move mcm elle dah buat? Ada 10k to waste? Kalau takde, invest your time to learn starting today. Join email list elle, lemme explain A to Z.

Elle tak sangka yang selama ni pengetahuan cetek elle dah mempermainkan perasaan elle dan poketku. Elle invested again this time and elle sangat puas hati sbb dapat layanan yg best dari provider yang disuggestkan. Serious, ni tak tipu!

hack web design nouvya elle course

So to all.. again, elle nak habaq mai sini.. yang ada niat nak buat website tu, join this class first, then after that uollz pi gelak org² yang dah wasted thousands to setup a website. Including me!!

Sekian,

Love, elle.

#ElleSuggestAwakInvest

About Post Author

elle faye

Ratu Web Digital | Seorang yang suka meneroka kemungkinan baharu di Internet dan gembira bekerja di belakang tabir sebagai Penulis Konten atau Ghostwriter. Obses untuk menyebarkan cool vibe dengan berkongsi ilmu digital dan website serta memberi kesedaran tentang betapa meluasnya dunia digital ini dan bagaimana untuk menjana pendapatan di Internet.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kejap

elle nak kongsi rahsia tangkap lead kat awak ni. Jangan lupa drop email, okay!

“Don’t mess with the best, cause the best don’t mess!”